Då en familjemedlem insjuknat i en beroende- eller psykisk sjukdom så påverkas hela familjen. Barn lägger alltid märke till förändringar i föräldrars beteende. Här är tips för att stöda ditt barn då du själv eller en familjemedlem mår dåligt.
Vilka förändringar månne mitt barn, om han eller hon fick önska, skulle vilja ha hemma, i familjen eller hos mig som förälder
Är mitt illamående ett problem som alla i familjen vet om men ingen pratar om?
Har du någonsin talat med barnet om hur du mår och varför?
Vilka förklaringar har barnet fått?
Förskönas problemen förorsakade av ditt illamående, blir de omskrivna, förnekade eller beskrivs realiteterna?
Finns det någon utanför familjen som känner till ifall ni har utmaningar pga alkohol, droger, psykisk ohälsa eller våld inom familjen?
Föräldrar vill sina barns bästa. Det gäller också då man själv inte mår bra eller då ens medförälder är sjuk. Det är viktigt att komma ihåg, att just för ditt barn, är du den bästa mamman eller pappan man kan ha.
Då man som förälder insjuknar i t.ex. missbruk, psykisk ohälsa eller någon annan sjukdom så kan det gå så långsamt och gradvis, att man kanske inte ens själv lägger märke till att ens mående, beteende och förhållningssätt till närkretsen förändras.
Vi vet på basen av forskning, att barn alltid märker då en förälder är sjuk och att barnet försöker förstå och förhålla sig till förälderns sjukdom, oberoende av om man talar om sjukdomen inom familjen eller inte. Då kan det lugna barnet att få prata om förälderns sjukdom och om vad den beror på. Om barnet inte får förklaringar till sådant de ser och upplever, skapar de sina egna förklaringsmodeller.
Barn vill gärna få förklaringar och allra helst av sin egen mamma eller pappa, men för att kunna förklara, är det viktigt att själv förstå sin eller medförälderns sjukdom. Ta gärna reda på fakta och fundera över hur du kan förklara sjukdomen för barnet på ett åldersanpassat sätt.
Reflektera över hur ditt eller din medförälders illamående kan tänkas påverka barnets vardag och känslor.
Det kan kännas svårt att prata om sjukdomen men kom ihåg att om ni inte pratar om det, försöker barnet komma på förklaringar på egen hand. Erbjud ditt barn möjlighet att tala om ditt eller din medförälders mående och hur det påverkar dig själv och familjen. Gärna flera gånger. Visa genom eget exempel att man får prata om det! Barn vill gärna veta:
Fakta om sjukdomen (hur du mår, symptom, hur det påverkar vardagen m.m.) och om eventuell vård. Inge hopp men undvik bortförklaringar.
Förälderns tankar och känslor (på ett åldersanpassat sätt): Barn önskar få veta om förälderns inre tankar och känslor och om förälderns förståelse av sin egen situation.
Förälderns förväntningar på barnet nu då föräldern är sjuk. Var tydlig med att det inte är barnets uppgift att få dig eller din medförälder att må bättre. Berätta för ditt barn att det är viktigt för dig och att sjukdomen inte har någonting med kärleken till barnet att göra.
Betona att det aldrig är barnets, eller någon annans, fel då en vuxen är sjuk.
Ha tålamod, lyssna på barnet och bekräfta barnets känslor t.ex. genom att namnge dem. Diskutera på barnets villkor. Acceptera barnets reaktioner. Barn kan behöva få informationen flera gånger över tid, i mindre doser.
Ta emot stöd och hjälp och berätta gärna också för barnet om vad du eller din medförälder gör för att må bättre. Det hjälper barnet att släppa ansvarskänslan och ger dessutom en god förebild av att söka stöd då man behöver det.
Om du själv upplever att det är för tungt eller för svårt att tala om illamåendet, hjälp barnet att få utomstående stöd, t.ex. via Min stig. Inom Min stig får barnet en större förståelse för illamåendet inom familjen och får samtidigt träffa andra med liknande familjesituationer och tala med sakkunniga som förstår. Det kan minska känslan av ensamhet.
För barnet är det en viktig skyddsfaktor på sikt, att ha en öppen kommunikation omkring förälderns sjukdom, orsaker och eventuella vård. Det har visat sig att en öppen kommunikation inom familjen har positiva effekter på barnets självkänsla och beteende.
Barnets ålder, utvecklingsnivå och egen sårbarhet har betydelse för vilka konsekvenser en förälders missbruk eller psykiska illamående kan få. Det finns dock faktorer som kan förebygga utveckling av eventuella problem hos barnen under uppväxten och senare i livet.
den friska föräldern klarar av att kompensera för de konsekvenser som missbruksproblemet eller det psykiska illamåendet kan ha för samvaron i familjen*
konfliktnivån i familjen är låg
familjen klarar att hålla fast vid den dagliga strukturen med rutiner och vardagsrytm
barnen exponeras inte för episoder med drickande
kommunikationen inom familjen fungerar och barnen får adekvat information om det som pågår i familjen.
*OBS! Kom ihåg att det finns stöd att få som anhörig till en beroende- eller psykiskt sjuk partner! Sök stöd för ditt eget orkande. Man behöver inte klara av allt ensam. (se info nedan)
Det är fint om du börjat komma till insikt om att du kanske inte kan kontrollera ditt risk-/missbruk och att det kanske har börjat påverka dina relationer till familj och vänner. Det är aldrig för sent att söka hjälp och du har inget att förlora på att ge det ett försök.
Kolla på ditt välfärdsområdes hemsida, där borde finnas länkar till missbrukarvården och de stödalternativ som erbjuds nära dig. Övrigt stöd:
Man kan känna sig väldigt ensam och ofta utmattad som nära anhörig till en person med psykisk ohälsa och/eller missbruk. Det kan vara till stor hjälp att få professionellt stöd, antingen i form av samtalsstöd eller genom kamratstöd i grupp. Du är verkligen inte ensam med din situation, det är väldigt många i Finland som berörs av en nära anhörig persons sjukdom. Kolla på välfärdsområdets hemsida i din region, vilket stöd som erbjuds för närstående till personer med missbruk eller psykisk ohälsa. Övrigt stöd: