Det pratas en hel del om hur man borde prata öppet om sina känslor och hur man mår. I det förra inlägget konstaterade jag också att det är viktigt att kunna prata om sina känslor. Men varför ska man lära sig att prata om hur man känner?
Att prata känslor är inte svårt för alla. Men för många är tröskeln hög, och speciellt då det handlar om ens egna känslor. För att förstå varför det är svårt kan man tänka på kortspel. Att visa och prata om sina känslor är som att lägga alla sina kort på bordet. Det finns bra kort och sen det finns sämre kort som man helst inte skulle villa avslöja för andra spelare. Samtidigt som man visar sina kort måste man lita på att andra spelare behandlar dig väl och att de inte försöker lura dig. Det jag vill säga är att man helt enkelt blir mer sårbar då man visar sina känslor och sårbarheten gör det svårt för mänskor att visa och prata om sina känslor.
Vad är känslor?
Det finns olika tolkningar om hur många känslor människan har, men oftast brukar man räkna med sex olika grundkänslor: glädje, sorg, rädsla, ilska, avsky och förvåning. Känslor kommer och går och under bara en dag kan människan gå igenom hela skaran av dessa känslor och flera till. För att må bra måste känslorna komma ut på något sätt, för om de stannar inuti blir det lätt trångt och rörigt i huvudet och humöret.
För att förstå hur känslor påverkar mänskan och för att svara på frågan varför man ska prata om dem kan man tänka på känslor som luft i en ballong. Om man bara blåser in mer luft i en ballong utan att släppa ut något exploderar den till slut. Samma gäller känslor.
Tänk på ilska till exempel. Om ilskan inte får utlopp, på ett sätt eller annat, hopar den sig och blir större och starkare hela tiden. I kroppen blir känslan till en slags känsloklump. För varje gång du känner en starkare känsla som du inte får utlopp för blir klumpen större. Till slut kan det finnas många olika känslor sammanvävda i en klump så att man inte mer vet vad man känner och varför, vilket gör det svårare att uttrycka dem. Risken för att man visar sina känslor på fel sätt blir också större. Det kan t. ex. hända att du blir jättearg på en kompis, ditt syskon eller din förälder för en liten sak och förolämpar eller gör något tokigt som du på riktigt inte menar.
Varför är det bra att prata om sina känslor?
Ett svar är att då man ger uttryck för känslorna minskar risken för att känslorna hopar sig och blir till en "klump" i kroppen. Då man pratar om hur man känner släpps lite luft ur och trycket blir mindre i ballongen. Ny luft, alltså nya känslor får plats. Ett bevis på att det faktiskt är så är att de flesta mänskor känner lättnad då de fått säga hur de känner. Det är inte farligt att låta bli att prata om sina känslor, men det kan leda till att man börjar må psykiskt dåligt.
Ett andra svar är att då man säger högt hur man känner får man ord på känslan och det gör att man förstår känslan bättre. Att prata till någon ger möjligheten att få en annan synvinkel på det hela som sedan kan göra att allt känns lite klarare och kanske inte alls så illa som du hade tänkt. Och det ger följaktligen styrka att fortsätta och kanske söka hjälp om det krävs. Eller så kan det hända att den du pratar med känt på exakt samma vis och ni kan dela era erfarenheter med varandra. I vänskaps- och parförhållanden senare i livet är det även till stor nytta att man kan prata om hur man känner för den andre och på så vis undvika onödiga gräl eller illamående.
Hur lär man sig att prata om sina känslor?
Att prata om hur man känner, speciellt då man inte mår bra, kan kännas svårt för att man inte vill belasta en annan med sina problem, för att man skäms eller helt enkelt känner motvilja att prata om sig själv. Om det känns svårt att prata om känslor, börja med att prata högt om dina positiva känslor, i stil med ”Åj, det känns jättebra att det är sommarlov”. Upprepa det i lämpliga situationer så länge tills det känns naturligt och prova också med att berätta för din kompis, ditt syskon eller vem som helst som du känner och tycker om, hur mycket du uppskattar och tycker om hen. Det kan kännas konstigt till en början men det blir lättare för varje gång!
Gör sen samma sak med svårare, negativa känslor. Vare sig du känner dig ledsen, förvirrad, orolig, besviken; alla känslor är tillåtna. Känslor har alltid en orsak och en mening. Din uppgift blir att när du känner dig redo, berätta för någon hur du mår och känner. Tänk inte på vad den andre tänker och tycker om det du berättar utan låt känslorna och tankarna komma. Det kan vara en renande känsla att få sagt sådant som tynger en.
Julia Kilpelä
Sakkunnig inom Bensows
förebyggande barnskyddsverksamhet