Stiftelsen Bensow stöder kampanjen De osynliga barnen som drivs av A-klinikstiftelsen, EHYT rf och Förbundet för Mödra- och skyddshem.
Alla kan delta i pågående namninsamling som motsätter sig hemleverans av alkohol och ännu starkare alkoholdrycker i matbutikerna på www.nakymattomat.fi.
Kampanjens uppmaning till beslutsfattare:
Enligt våra uppgifter kommer lagen om transport och e-handel med alkohol att behandlas i riksdagen inom kort. Vi vill lyfta fram några synpunkter som bör beaktas i behandlingen av ärendet:
- Vi anser det oroande att hemleverans av alkohol tillåts. Trots att 71 % av finländarna tror att reformen kommer att öka arbetsbelastningen för barnskyddet. 75,9 % av finländarna tror inte att åldersgräns- eller berusningskontroller kan genomföras på ett tillförlitligt sätt om hemleverans tillåts.
- I det ursprungliga förslaget fanns det ingen möjlighet för små vinproducenter och mikrobryggerier att avvika från 8 % gränsen för hemleverans. Efter remissåterkopplingen har förslaget ändrats så att små vinproducenter får leverera högst 13-procentiga och mikrobryggerier högst 12-procentiga drycker till konsumenternas hem och till andra tillåtna leveransställen.
- Lagstiftningsbedömningen konstaterade att lagförslaget bör klargöra om de ekonomiska fördelarna är större än de nackdelar som förslaget medför.
- Missbruks- och barnorganisationer har sammanställt de skador som alkohol medför för barn och familjer på www.nakymattomat.fi.
- Vi hoppas att lagförslaget inte går vidare, eftersom det kommer att medföra betydande skador, särskilt för barn och familjer där alkohol används i överflöd. Det kommer att få konsekvenser för våra barns fysiska och psykiska hälsa på sikt. Om förslaget trots allt går vidare, hoppas vi att de synpunkter som EHYT har lagt fram som regleringsåtgärder beaktas.
Vi vill ännu tillägga några egna punkter:
- I THL:s skolhälsoenkät (2023) framgick att 40% av eleverna i Svenskfinland har erfarenhet av psykiskt våld inom familjen och 13% av fysiskt våld. 13% av eleverna upplever våld mellan föräldrarna (2021). En förälders risk- eller missbruk har alltid negativa konsekvenser för barnen i familjen och förhöjer risken för att även vara utsatt för våld, både inom och utanför hemmet, eller för andra socioekonomiska utmaningar. Ett barn som växer upp med en förälders risk-/missbruk har en sju gånger högre risk att själv utveckla ett eget missbruk och mångfalt högre risk att utveckla psykisk ohälsa på sikt. Forskningen är omfattande och entydig. Problematiken är generationsöverskridande och bidrar till marginalisering.
- I Finland dricker vi näst mest i Norden och är bland de tre ledande länderna i EU-statistiken gällande våld i nära relationer. Att öka tillgängligheten av alkohol förvärrar situationen och bryter mot Konventionen om barnets rättigheter och principen om barnets bästa. Vi måste värna om våra mest utsatta barn!
- I Finland lider åtminstone 25% av barnen av att en förälder dricker för mycket, eller 4–5 barn i varje klass (siffran 89 000 barn baserar sig på barn till vuxna med dokumenterat missbruk, men undersökningar som A-klinikstiftelsen och Nuortenlinkki utfört visar att den egentliga siffran är avsevärt högre).